Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 1, 20.03.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makalesi

Derginin konusu, üniversitenin kendisidir, yükseköğretim alanıdır. Dergi üniversite kültürüne katkı yapmayı, yapılan araştırma çalışmalarını yükseköğretimin tüm paydaşlarının yararına sunmayı hedeflemektedir. Daha önce başka bir yerde yayımlanmamış inovatif, özgün bilimsel araştırma makaleleri kabul edilmektedir.

Dergi Kapsamındaki Konular

  • Yükseköğretim Felsefesi 
  • Küreselleşme ve Uluslararasılaşma 
  • Girişimci Eğitim, İnovasyon ve ARGE Stratejileri 
  • Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemi
  • Yükseköğretim Finansmanı
  • Üniversitelerin Yapılandırılması
  • Ortaöğretimden Yükseköğretime Geçiş
  • Vakıf ve Özel Üniversiteler
  • Yükseköğretim ve Öğrenci
  • Üniversite, Toplum, Endüstri ve İş Dünyası İlişkileri
  • Diğer Konular

Makalelerin Değerlendirilmesi

Dergiye gönderilen makaleler için yayın kararı, hakem değerlendirme süreci sonucunda verilir. Öncelikle editör tarafından dergiye uygun bulunan makaleler için hakem değerlendirme sürecine geçilir. Bu kapsamda, editör alanında uzman iki veya üç akademisyeni hakem olarak makalenizi değerlendirmek üzere seçecektir. Ancak, makalenin kabul veya reddine ilişkin nihai karardan editör sorumludur. Makale, kabul edildikten sonra mümkün olan en kısa sürede çevrimiçi (online) olarak dergide yayımlanır. Yayımlanan makalelerin bilimsel ve yasal sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması veya aynı anda başka bir yerde değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir. Tez, poster sunumu veya bildiri özeti şeklindeki çalışmalar ancak tam metin olarak daha önce başka bir yerde yayımlanmamış ise değerlendirmeye alınır. Ancak bu durum yazar(lar) tarafından dipnot olarak başlık sayfasında belirtilmelidir.

NOT: Anket Çalışmalarında: Ölçek ve toplanan ham verilerin excel dosyası halinde sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin yer almadığı ankete dayalı çalışmalar değerlendirme sürecine sokulmayacaktır.


Yeni Gönderimler

Dergiye gönderimler tamamen çevrimiçi (online) olarak gerçekleşir. Dosyalarınızın oluşturulması ve yüklenmesi aşamalarında adım adım yönlendirilirsiniz. Başvuru makaleniz Word “doc, docx” formatında olmalıdır.

MAKALE ŞABLONU:  https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/23685


Yazıların Hazırlanması

Dergi makaleler için net bir biçimlendirmeye sahip olmamakla birlikte makaleler giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçlar gibi ana bölümleri içermelidir. Kısaltmalar metinde, tablolarda, resim ve şekillerde ilk geçtiği yerde belirtilmelidir. Makalenin sonunda kaynaklardan önce makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan kişi ya da kurumlara "Teşekkür" yazılabilir.

Makaleler 11 punto “Times New Roman” yazı karakteriyle, çift aralıklı, sola hizalanmış ve kenarlardan 2.5 cm boşluk bırakacak şekilde hazırlanmalıdır. Sayfa numaraları her sayfanın sağ üst köşesine yerleştirilmelidir. Paragraf başlarında girinti olmamalıdır. Paragraflardan önce ve sonra boşluk bırakılmamalıdır.

Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana ve alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır. Başlıklar en çok 4 düzeye kadar bölümlendirilmelidir. Başlıklardan önce bir satır boşluk bırakılmalı, başlık sonrasında ise boşluk bırakılmamalıdır.

Tablo ve şekiller sırasıyla numaralandırılmalı (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1 gibi) ve metin içerisinde bulunması gereken yerde olmalıdır. Tablonun ismi tablonun üstünde; şekil ismi ise şeklin altında yer almalıdır. Tablo ya da şeklin başlığının ilk harfleri büyük olmalıdır. Tablo veya şekle ilişkin kaynakça ise tablo ya da şeklin altına yazılmalıdır. Tablo ve şekiller başlıklarıyla beraber metin içine ortalanarak yerleştirilmelidir. Tablo ve şekiller ile metin arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. 

Tablo ve Şekil başlığı örneği;

Tablo 1. Limanlarda Performans Ölçümüne Yönelik Yazın Taraması

Şekil 1. Çalışmanın Kavramsal Modeli


Özet ve Anahtar Kelimeler
Makaleler Türkçe ve İngilizce özet içermelidir. Özet metni 250 kelimeyi aşmamalıdır. Özet kelimesinin baş harfi büyük harfle yazılmalı (Özet), yazı boyutu 9 punto olmalıdır. Özet metni genel olarak çalışmanın amacını, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını içermelidir. Özette kısaltma kullanılmamalıdır. Dizinleme için en az üç, en çok beş anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler özel isimler dışında küçük harfle yazılmalıdır. Anahtar kelimeler arasında noktalı virgül kullanılmadır.

Başlık Sayfası
Makalenin kısa ve açıklayıcı başlığını (Türkçe ve İngilizce), yazarların adlarını, akademik unvanlarını, çalıştıkları kurum(ları), yazışmaların yapılacağı yazarın adını, açık adresini, telefon ve faks numaralarını ve e-mail adresini içermelidir. Yazar(lar)ın bir açık araştırmacı ve katılımcı kimliği (ORCID) edinmesi ve belirtmesi önerilmektedir (http://orcid.org). İsim ve kurum kimliği ile ilgili bilgiler başlık sayfası dışında hiçbir sayfada belirtilmemelidir. Türkçe ve İngilizce başlığın tamamı büyük harf, yazı boyutu 12 punto, yazı tipi stili koyu ve ortalanmış olarak yazılmalıdır. Yazar(lar)ın adı ve soyadı yalnızca ilk harfler büyük, sola hizalanmış olarak 11 punto yazılmalıdır. Yazar(lar)ın  iletişim bilgileri verilmelidir.

Vurgu
Metin içinde kalın/koyu biçimli yazılmış kelime kullanılmaz. Eğer vurgu yapılmak isteniyorsa; italik olarak yazılmalıdır.

Dipnotlar
Dipnotlar sadece açıklamalar için kullanılmalı ve sayfanın altında numaralandırılarak verilmelidir. Dipnot eklemek gerektiğinde rakam kullanılmalıdır.

Madde Sıralamaları
Metin içerisindeki sıralamalarda, 1, 2, 3 gibi rakamlar yerine • şeklinde madde işaretleri tercih edilmelidir.

Ekler

Anket formu, veri, istatistiki analiz vb. makaleyi destekleyici dokümanlar ekler bölümünde verilebilir. Birden fazla ek doküman sunulması gerektiğinde her bir ek için ayrı bir sıra numarası verilmelidir. Ekler kaynakçadan sonra farklı sayfalarda sunulmalıdır.

Doğrudan Alıntılar
Doğrudan alıntılar “ “ tırnak işareti içerisinde sağ ve soldan 1.5 cm girintili yazılmalıdır.

Metin İçinde Atıflar
Yazar(lar) metin içinde yapacakları atıflar için American Psychological Association (APA) tarafından yayımlanan kılavuzda yer alan kurallara uymalıdır. Beş yazara kadar olan kaynaklarda bütün yazarların soyadları ilk atıfta verilmelidir. Üç ila beş yazarlı kaynaklarda, metindeki ilk göndermede bütün yazarların soyadları verilirken, varsa aynı kaynağın ikinci ve sonraki atıflarında sadece ilk yazarın soyadı yazılıp sonda “vd.” ifadesi ile birlikte sunulmalıdır. Altı ve daha fazla sayıda yazarlı kaynaklara yapılan göndermelerde ise ilk atıf dâhil sadece ilk yazarın soyadı yazılıp sonda “vd.” ifadesi ile birlikte verilir. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir:

  • Yazar adı cümle sonunda kullanılarak atıf yapılacaksa parantez içinde yazarın soyadı ve yayın yılı verilerek atıf yapılmalıdır.

(Matthews, 2001)

(Wegener & Petty, 1994)

(Kernis vd., 1993); (Smith & Green, 2002)

  • Yazar adı cümle başında ya da ortasında kullanılarak atıf yapılacaksa parantez içinde ilgili kaynağın yayın yılı verilir.

Wegener & Petty (1994) tarafından yapılan araştırmaya göre………..

Harris vd. (2001) öğrenci tüketiminin……….

  • Aynı yerde birden fazla kaynak gösterilmesi istendiğinde, kaynaklar parantez içinde ilk yazarlarının soyadı alfabetiğine göre dizilerek ve araları noktalı virgül ile ayrılarak belirtilir.

 (Berndt, 2002; Harlow, 1983)

 (Shafranske & Mahoney, 1998; Miller, 1999; Smith vd., 2003)

  • Doğrudan alıntı ifadeler kullanıldığında sayfa numarası da belirtilmelidir.

Savaş (2004, s. 39)’a göre “……….”

..... çocukların gelişimi başka bir alanda tartışılmıştır (Matthews, 1979, ss. 34-35).

- Aynı soyadlı yazarların kaynak gösterilmesi halinde kaynaklar yazarların adlarına göre alfabetik olarak dizilir ve araları noktalı virgül ile ayrılarak belirtilir.

(L. Johnson, 1998; E. Johnson, 2001)

  • - Kurumsal kaynaklar

Sağlık Bakanlığı (2000) tütün tüketiminin ..........

..........öğrenci sayısı artacaktır (Milli Eğitim Bakanlığı, 2012, s. 7).

Çocuk Eğitim Rehberi’nde (2008) belirtildiği gibi……….

..........(Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı [ASPB], 2003, s. 5).


Kaynakça

Kaynakça metnin sonunda yer almalı ve APA formatına uygun olarak verilmelidir. Metin içinde kullanılmayan atıf bilgileri kaynakçada yer almamalıdır ya da kaynakçada kullanılmayan atıf bilgileri metin içinde yer almamalıdır. Aynı yıl içinde yazar(lar)ın birden fazla yayını varsa kaynaklar yazılırken yayın yılı yanına 'a', 'b', 'c', vb. harfler eklenerek kaynaklar farklılaştırılabilinir. DOI kullanımı önerilmektedir. Yararlanılan kaynaklar kaynakça bölümünde yazar(lar)ın soyadının ilk harfine göre alfabetik sıralanmalıdır. Kaynakça başlığı ve metninin yazı boyutu 10 punto olmalıdır. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir:

- Dergiden makale yayını gösterimi

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri, Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri, & Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Makale adı. Dergi Adı, cilt numarası(sayı numarası): sayfalar. https://doi.org/xx.xxx/yyyyy 

  • Berndt, T. J. (2002). Friendship quality and social development. Current Directions in Psychological Science, 11, 7-10.
  • Wegener, D. T., & Petty, R. E. (1994). Mood management across affective states: The hedonic contingency hypothesis. Journal of Personality and Social Psychology, 66(1): 1034-1048.
  • Kernis, M. H., Cornell, D. P., Sun, C. R., Berry, A., Harlow, T., & Bach, J. S. (1993). There's more to self-esteem than whether it is high or low: The importance of stability of self-esteem. Journal of Personality and Social Psychology, 65: 1190-1204.
  • Berndt, T. J. (1981a). Age changes and changes over time in prosocial intentions and behavior between friends. Developmental Psychology, 17(2): 408-416.
  •  Brownlie, D. (2007). Toward effective poster presentations: An annotated bibliography. European Journal of Marketing, 41, 1245-1283. https://doi.org/10.1108/03090560710821161  

- Kitap gösterimi
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı. Baskı Yeri: Yayınevi.

Derlenmiş kitap gösterimi
Editörün Soyadı, Editörün Adının Baş Harfleri. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı. Baskı Yeri: Yayınevi.

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı. Editörün Adının Baş Harfleri. Editörün Soyadı (Ed.). Baskı Yeri: Yayınevi.

- Kitap çevirisi
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Kitabın adı. (Çevirmenin Adının İlk Harfleri. Çevirmenin Soyadı, Çev.) Baskı Yeri: Yayınevi.

- Kitap içinden bölüm gösterimi
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının başlığı. Kitabın adı (ss. sayfa numarası aralığı). Baskı Yeri: Yayınevi.

- Elektronik kaynak gösterimi
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Yazının adı. Retrieved from http://www.someaddress.com/full/url/

 - Konferans bildirileri
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri&Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Ay, Gün). Yazının adı. Yayımlanan Bildiri Kitabının Adı. Konfersans Adı, Yer (sayfa numaraları). Baskı Yeri: Yayınevi.

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri&Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Ay, Gün). Yazının adı. Konfersans Adı, Yer. https://doi.org/10.XXX/XXXXX.XX

Editörün Soyadı, Editörün Adının Baş Harfleri. (Eds.). (Yıl). Konferans Adı, Yer, Tarih. Baskı Yeri: Yayınevi.

  • Bickman, L., & Ellis, H. (Eds.). (1990). Preparing psychologists for the 21st century: Proceedings of the National Conference on Graduate Education in Psychology, University of Utah, 1988. Hillsdale, NJ: L. Erlbaum.
  • Wilkinson, R. (1999). Sociology as a marketing feast. In M. Collis, L. Munro, & S. Russell (Eds.), Sociology for the New Millennium. Papers presented at The Australian Sociological Association, held at Monash University, Melbourne, 7-10 December (pp. 281-289). Churchill, Victoria: Celts.

- Gazete makalesi

Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl, Ay, Gün). Yazının adı. Gazete Adı. Retrieved from http://www.someaddress.com/full/url/

  • Parker-Pope, T. (2008, May 6). Psychiatry handbook linked to drug industry. The New York Times. Retrieved from http://well.blogs.nytimes.com/2008/05/06/psychiatry-handbook-linked-to-drug-industry/?_r=0

- Basılı tez
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı (Doktora tezi). Retrieved from Tezin Ulaşıldığı Kaynağın Adı. (Tez Erişim Numarası)

  • Biswas, S. (2008). A neuroprotective treatment target in Parkinson's disease. Retrieved from ProQuest Digital Dissertations. (W200008)

Basılmamış tez
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tez adı (Yayımlanmamış doktora tezi). Kurum Adı, Yer.

  •  Biswas, S. (2008). A neuroprotective treatment target in Parkinson's disease (Yayımlanmamış doktora tezi). Murdoch University, Perth, Western Australia.

- Kurum
National Institute of Mental Health. (1990). Clinical training in serious mental illness (DHHS Publication No. ADM 90-1679). Washington, DC: U.S. Government Printing Office.

- Kanun
Türkiye’de öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun (2020, Tem 05). Resmi Gazete (Sayı: 2922). Erişim adresi: https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/KANUNLAR_KARARLAR/kanuntbmmc066/kanundmc066/kanundmc06602922.pdf.

Veri seti
United States Department of Housing and Urban Development. (2008). Indiana income limits [Veri Dosyası]. Retrieved from http://www.huduser.org/Datasets/IL/IL08/in_fy2008.pdf

Powerpoint
Roberts, K. F. (1998). Federal regulations of chemicals in the environment [PowerPoint slaytları]. Retrieved from http://siri.uvm.edu/ppt/40hrenv/index.html


Üniversite Araştırmaları Dergisi (ÜAD), yüksek kaliteli bilimsel yayınları, bilimsel bulgulara olan kamu güvenini ve orijinal fikirlere hak ettikleri krediyi sağlamak amacıyla belirli etik standartları takip eder. ÜAD, Yayın Etik Komitesi (COPE) ile bağlantılıdır, COPE'un Davranış Kuralları'na uyar ve en iyi uygulama ilkelerine uyum sağlamayı hedefler.

Yazarlar, makalelerini ÜAD'ye sunduklarında çalışmalarının orijinal olduğunu ve başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayımlanma düşüncesi içinde olmadığını onaylarlar. Ayrıca, yazarlar gönderilen makalelerin diğer çalışmalardan veya çalışmalardan tamamen veya kısmen kopyalanmadığını veya intihal edilmediğini doğrularlar. Yazarlar, gönderdikleri makalelerle ilgili herhangi bir çıkar çatışması veya kısmi faydanın olmadığını onaylarlar.

ÜAD, yayına sunulan tüm makalelerde intihal kontrolü yapacaktır. Herhangi bir aşamada intihal tespit edilirse, yazarın makaleyi yeniden yazması talimat edilecektir. Her gönderi, intihali önlemek için Turnitin tarafından taranacaktır. Bir makale %20 oranında intihal edilmişse, makale reddedilecek ve yazar bilgilendirilecektir. Yazarların yayınlanmadan önce makale içeriğini kontrol etmeleri kesinlikle önerilir. İntihal, ücretsiz çevrimiçi yazılımlar kullanılarak kontrol edilebilir, örneğin (ÜCRETSİZ İNTİHAL KONTROLÜ burada yapılabilir: http://www.quetext.com).

ÜAD, gönderilen makalelerin tarafsız ve adil kör hakem incelemesini ve yazarlar ile hakemler arasında herhangi bir gerçek veya potansiyel çıkar çatışmasını önlemeyi taahhüt eder.

Yazarlar aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Makaleler, gönderen yazarın orijinal çalışması olmalıdır.
2. Gönderilen makaleler yayımlanmamış olmalıdır.
3. Çıkar çatışması olmamalıdır. Var ise, net bir şekilde belirtilmelidir.
4. Yazarlar, makalenin hazırlanmasında kullanılan tüm veri kaynaklarını alıntı yapmalıdır.
Lütfen dikkat: Bir makaleyi eş zamanlı olarak birden fazla dergiye göndermek etik değildir.

Hakemler aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Makalelerin cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya yazarın siyasi görüşüne bakılmaksızın entelektüel içeriğine dayanarak adil bir şekilde incelendiği.
2. İnceleme sürecinde gözlemlenen çıkar çatışmaları editöre bildirilmelidir.
3. Yayın reddine neden olabilecek bilgiler editöre gönderilmelidir.

Editörler aşağıdakileri onaylamalıdır:
1. Makalelerin cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya yazarın siyasi görüşüne bakılmaksızın entelektüel içeriğine dayanarak adil bir şekilde incelendiği.
2. Makalelere ilişkin bilgiler gizli tutulur.
3. Makalelerle ilgili gözlemlenen çıkar çatışmaları açıklanmalıdır.
Lütfen dikkat: Editöryal Kurul, makalelerin yayınlanmasına ilişkin yayın kurulu değerlendirmesine, dergi editoryal kurulu politikalarına ve intihal, iftira ve telif hakkı ihlali gibi yasal çabaları önlemeye ilişkin değerlendirmelere dayanarak yayın kararları alır.
Not: Yazarlar 2 ay içinde düzeltmeler yapmalıdır, aksi takdirde makale reddedilecektir.

Politikalar

Hakem Değerlendirme Politikası
Bu çalışmanın yazar(lar)ı ve dergi, YAYIN ETİĞİ'ne uygun etik sorumlulukları kabul eder. Her yazar kendi makalesinin içeriğinden sorumludur. Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler Turnitin (Profesyonel İntihal Önleme) programı tarafından kontrol edilir. Bir makale, metnin %20'sinden fazlasında intihal veya kendi kendine intihal içeriyorsa, yazar makaleyi uygun alıntı ve düzeltme için geri almalıdır.

• Aynı makalenin farklı dergilere gönderilmesi kabul edilmeyecektir.
• ÜAD kapsamı dışındaki içeriklerin gönderimi gözden geçirilmeyecektir.
• Gönderilenler kör hakem incelemesine tabi olacaktır.
• Tüm makalelerin orijinal içeriğe sahip olması beklenmektedir. Daha önce yayımlanmamış veya inceleme altına alınmamış olmalıdır.
• Dergi, en az üç bağımsız hakem incelemesini gerektirir. Tüm gönderiler kör hakem incelemesine tabi tutulur.
• Yayın kararları, derginin Baş Editörü tarafından hakem raporlarına dayanarak alınır.
• Gönderilen makaleler ve hakem raporları yayımlanmış olsun veya olmasın arşivlenir ve geri alınmazlar.
• ÜAD'ye gönderilen bir makalenin yayın sürecini sonlandırmak isteyen yazarların yazılı bir başvuru yapmaları gerekir.
• Yazarlar, makalelerinin yazma kalitesinden sorumludur.
• Bir makaleyi ÜAD'ye sunduktan sonra, kabul / reddetme koşulundan bağımsız olarak bir ücret alınır.

Açık Erişim Telif Hakkı Politikası
Açık erişim (OA) dergileri, çevrimiçi olarak "internet erişimine ulaşmanın internet erişiminden ayrılmayan finansal, yasal veya teknik engeller olmaksızın” sunulan bilimsel dergilerdir. Açık Erişim (OA), araştırma yayınlarının çevrimiçi olarak sınırsız erişimini ve yeniden kullanılabilirliğini sağlar. Bu nedenle, açık erişim, araştırma yayınlarına en geniş kitleye ulaşma, tam metinleri paylaşma ve üzerlerine inşa etme ağı oluşturur.

Üniversite Araştırmaları Dergisi - Üniversite Araştırmaları Dergisi, Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni imzalamış olup, açıklığı standartlaştırılmış bir biçimde gösterir.
ÜAD ayrıca, "Açık Erişim" olarak tanımlanan Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin tanımını destekler:
“Genel olarak, kamu internetinde ücretsiz olarak mevcuttur, bu da herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine, dizinleme için onları taramasına, yazılımına veri olarak geçirmesine veya bunları herhangi bir başka yasal amaçla kullanmasına izin verir. İnternet erişimine ulaşmanın ayrılmaz olduğu finansal, yasal veya teknik engeller dışında başka herhangi bir engel olmamalıdır. Çoğaltma ve dağıtımdaki tek kısıtlama ve bu alandaki tek telif hakkı rolü, yazarların eserlerinin bütünlüğünü ve eserlerinin doğru bir şekilde tanınmasını ve alıntılanmasını kontrol etmek olmalıdır.”
ÜAD'de yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf Lisansı şartları ve koşulları altında dağıtılan Açık Erişim makaleleridir.
ÜAD, Creative Commons Atıf-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Kilitleme Politikası (LOCKSS)
LOCKSS sistemi, bu Arşiv Birimini toplamak, korumak ve sunmak için izin verilir.
Üniversite Araştırmaları Dergisi - Üniversite Araştırmaları Dergisi, LOCKSS arşivleme sistemini kullanmaktadır.
Stanford Üniversitesi Kütüphanelerinde kullanılan programa dayanan LOCKSS Programı, düşük maliyetli, açık kaynak kodlu dijital koruma araçları sağlayarak kütüphanelere ve yayıncılara kalıcı ve otoriter dijital içeriğe erişim sağlar ve korur.
LOCKSS Programı (https://www.lockss.org/), “bir sürü kopya malzemenin güvende kalmasını sağlar” ilkesine dayanan, açık kaynak kodlu, kütüphane önderliğinde bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı, eşler arası dijital koruma yazılımı kullanan ve destekleyen kütüphaneleri geliştirir.
LOCKSS sistemi, kütüphanecilere abone oldukları e-içeriğe erişim sağlar ve onları bir dijital kitaplık olan "LOCKSS kutusu"nda, yani esasen bir dijital kitaplıkta, kütüphane koleksiyonlarını geri yükler. Global LOCKSS Ağı, bugünün e-dergilerini ve e-kitaplarını yarının okuyucuları için korur. Global LOCKSS Ağı, hem kütüphanelere hem de yayıncılara benzersiz bir koruma yaklaşımı sağlayan kanıtlanmış bir koruma yaklaşımıdır. Kütüphanecilerin abone olduğu e-içeriğe erişim sağlar ve kütüphane koleksiyonlarını geri yükler. Global LOCKSS Ağı, yayıncının ilgi alanını korur, tüm okuyucu trafiğini web sitelerine yönlendirir. Global LOCKSS Ağı, Stanford Üniversitesi Kütüphaneleri LOCKSS Programı tarafından yönetilir ve idare edilir. LOCKSS yazılımının neyi özel kıldığını ve LOCKSS ağındaki korumanın nasıl çalıştığını (örneğin, teknik altyapı, güvenlik) ayrıntılı bir açıklama şu bağlantıda bulunabilir: https://www.lockss.org/about/how-it-works/.
ÜAD LOCKSS verileri şu bağlantıda bulunabilir: https://dergipark.org.tr/en/pub/uad/lockss-manifest 

Şikayet Politikası

Şikayetler, iyileşme fırsatları sağladığı için hoşgeldir. Şikayetlere hızlı, yardımcı ve yapıcı cevaplar verilmelidir. Lütfen şikayetleri bir cilt numarası, sayı numarası, makale kimliği, makale başlığı ve sayfa numarası ile belirtin.


Üniversite Araştırmaları Dergisi (ÜAD) aşağıdaki şikayetleri kabul eder:
• Yazarlık şikayetleri
• İntihal şikayetleri
• Çoklu, kopya ve eş zamanlı yayınlar veya eşzamanlı gönderimler
• Araştırma hataları ve dolandırıcılık iddiaları
• Araştırma standartlarının ihlali
• Açıklanmayan çıkar çatışmaları
• Hakem yanlılığı veya hakemler tarafından rekabetçi / zararlı davranışlar

Şikayetlerin İşlenmesi Politikası
Dergi, herhangi bir katkının fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğine, hatalı malzemeler içerdiğine, iftira içeren materyaller içerdiğine veya başka şekilde yasadışı malzemeler içerdiğine dair bir şikayet aldığında şikayeti araştıracaktır. Bir araştırma, ilgili taraflardan iddialarını belgelemelerini isteme (Dergi, iddianın yeterli temeli olup olmadığına dair iyi niyetli bir belirleme yapacaktır (iddianın yanlış materyali kaldırma kararı, derginin iddianın yeterli temeli olmadığına inanmasını yansıtmalıdır veya iyi niyetli bir belirleme yapmalıdır. temel varsa, yasal bir savunma veya muafiyet uygulanabilir). Dergi, araştırmasını ve kararını belgeleyecektir. ÜAD'nin en yüksek kalitede olmasını ve hatalardan arınmış olmasını sağlamak için çaba gösteririz. Ancak, nadiren hatalar olabilir.

Editöryal Şikayetler Politikası
ÜAD'ın Yönetici Editörü ve personeli, hataların en kısa sürede en uygun şekilde çözülmesini sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir ve gerekli olduğunda bir yanıt hakkı sunacaktır. Sorunları suçlamadan bir şekilde çözmeye çalışacağız, böylece sistemlerin hataların tekrarını önlemek için nasıl geliştirilebileceğine bakacağız.
Aşağıda belirtilen prosedür, şikayetleri olan başvuru yazarları ve şikayet ettikleri konular açısından adil olmayı amaçlar. Tüm şikayetler, e-posta ile yapıldıysa üç iş günü içinde yanıtlanacaktır. Mümkünse, kesin bir yanıt iki hafta içinde verilecektir. İmkansızsa, iki hafta içinde geçici bir yanıt verilecektir. Geçici yanıtlar, şikayet çözülene kadar sağlanacaktır. Yükseltilen şikayetler editöre gönderilir.

Nasıl Şikayet Edilir
Editöryal içerikle ilgili şikayetler, mümkün olan en kısa sürede yayından sonra yapılmalıdır, tercihen e-posta ile: uadergisi@gmail.com

Makale Düzeltme Politikası
Bir makalenin çevrimiçi, yayınlanmış versiyonu, nihai ve tamamlanmış versiyon olarak kabul edilir. Bu versiyonun düzeltilmesi mümkün olsa da, politikamız (diğer yayıncılarla ortaklaşa) bunu yapmamaktır, ancak çok nadir durumlarda.

Düzeltilebilecek tek yazım hataları şunlardır: yazar isimleri, bağlantılar, makale başlıkları, özetler ve anahtar kelimeler. Böyle durumlarda, bir düzeltme veya düzeltme gerekli olacaktır (aşağıya bakınız) böylece çevrimiçi ve basılı sürümler arasındaki farkın bir kaydı olur.

Makalenizde ciddi bir hata olduğunda, örneğin bilimsel doğrulukla ilgili olarak veya sizin veya derginin itibarı etkilendiğinde, makalenizi düzeltebiliriz. Katkıya materyal bir şekilde etki etmeyen veya katkının anlayışını önemli ölçüde engellemeyen düzeltmeleri yayınlamıyoruz (örneğin, yazım hatası veya dilbilgisi hatası gibi).

Lütfen bir düzeltme gerektiğinde uadergisi@gmail.com adresine bir e-posta gönderin.

Errata
Bir erratum, dergi makalesinin yayın süreci sırasında önemli bir hata bulunduğunda kullanılır. Erratum gerektiren hatalar arasında; bir hata yayın kaydını etkiler, makalenin bilimsel bütünlüğü, yazarların veya derginin itibarı ve eksiklik hataları (örneğin, dergi tarafından istenen ve dergi içinde belirlenen tarih aralığında ve politikasına uygun olarak istenen gerçek kanıt düzeltmelerinin yapılmaması) yer alır.

Erratumlar, yazım hataları için yayınlanmazlar, ancak bir hata önemliyse (örneğin, yanlış bir birim), bir tablo veya figürdeki önemli bir hata, bir erratum olarak yeni bir şekilde düzeltilmiş bir tablo veya şekil olarak yayınlanır. Tablo veya şekil sadece editörün gerekli görmesi durumunda yeniden yayınlanır.

Corrigenda
Bir corrigendum, makalenin yazarları tarafından yapılan önemli bir hatanın bildirilmesi durumunda kullanılır. Tüm yazarlar, yayınlanması için sunulan bir corrigendum'u imzalamalıdır. Eş-yazarlar anlaşmazlığa düştüğünde, editörler bağımsız hakemlerden tavsiye alacak ve uygun düzeltmeyi uygulayacaktır; yayınlanan versiyonun metninde anlaşmazlığı belirterek.

Addenda
Bir addendum, bir makaleye hakem tarafından eklenen bilginin bildirimidir. Bir örneği, bir okuyucunun açıklama isteğine verilen bir yanıttır. Addenda, orijinal yayını çürütmez. Yazar önemli bilgiyi yanlışlıkla atladığında, bilgi hakem incelemesinden sonra bir ek olarak yayınlanabilir. Addenda, sadece editörlerin addendumun yayınlanmış katkının önemli bir bölümünün okuyucunun anlayışı için hayati olduğuna karar verdiklerinde ve sadece nadiren yayınlanır.

Üniversite Araştırmaları Dergisi (ÜAD)’ne makale gönderen yazarlardan makale gönderimi sonrasında, kabul/ret şartına bağlı olmaksızın ücret alınmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için dijital baskı, dizgi işlemleri, uluslararası indekslere tanıtılması gibi işlemlere ve mizanpaj yazılımı vb. masraflarına katkı olarak katılım bedeli talep edilecektir.
Bu ücret, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterlerine uygun olarak "Makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın" talep edilmektedir.

Makale Gönderim Ücreti: 900.00 TL